B Vitamíny
B vitamíny rozpustné ve vodě jsou životně důležité a jejich nedostatek vede k vážným onemocněním. Moringa představuje vynikající zdroj této skupiny vitamínů.
Vitamin B1 neboli thiamin je prvním vitamínem B, který byl objeven. Tato životně důležitá látka je nezbytná pro produkci buněčné energie v mitochondriích, našich buněčných elektrárnách. Thiamin hraje také důležitou roli v metabolismu sacharidů, při zpracování tuků a bílkovin a pro funkci srdce, svalů a nervového systému.
Vitamin B1 je základní součástí myelin pochvy, která kryje naše nervové buňky. Nedostatek thiaminu může proto vést k poruchám nervového přenosu, které se mohou projevovat bolestmi, svěděním a dokonce může být následkem i odumírání nervových buněk.
Alkoholici, kuřáci a lidé, kteří konzumují hodně čaje a kávy, mají zvýšenou potřebu vitamínu B1. Lidé, kteří špatně absorbují živiny nebo se jednoduše špatně stravují, mají až desetinásobnou spotřebu vitamínu B1. Vitamin B1 je chemicky nestabilní, a proto se ničí vařením, chlazením nebo konzervováním. Po uplynutí jednoho roku se obsah vitamínu B1 v zelenině uchovávané v mrazícím boxu snižuje o 90 %. Potravinové doplňky obsahující vitamín B1 často nepomáhají, protože vitamín B1 v nich není přítomen v biologicky aktivní formě thiamin-hydrochloridu.
Vitamin B2 neboli riboflavin je rovněž důležitým B vitamínem. Riboflavin aktivuje vitamín B6 a je potřebný pro optimální funkci ledvin. Tento vitamín je také nezbytný pro celkovou energetickou přeměnu v organismu a metabolismus tuků, sacharidů a aminokyselin. Kromě toho je tento vitamin nezbytný pro tvorbu červených krvinek i pro tvorbu bílých krvinek.
Vitamin B2 je potřebný také pro optimální vstřebávání železa a určitých vitamínů, pro zdravé svaly a krásnou pleť. Lidé, kteří jsou mimořádně aktivní v oblasti sportu, alkoholici, pacienti s rakovinou a ženy, které užívají antikoncepční pilulky, stejně jako lidé, kteří jsou závislí na antibiotikách, mívají zvýšené požadavky na příjem vitamínu B2.
Ve výrobcích z bílé mouky je oproti výrobkům z celozrnné mouky pouze 30% vitamínu B2.
Vitamin B3 nebo niacin je stejně jako vitamín B1 a B2 nezbytný pro výrobu energie, metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů. Kromě toho tento vitamín hraje důležitou roli pro náš trávicí proces, nervový systém a zdravou pokožku.
Pellagra je onemocnění vznikající jako důsledek nedostatku vitamínu, které je charakterizováno svěděním, zánětem sliznic zažívacího traktu, poškozením centrálního nervového systému, které může vést až k ochrnutí. V závažných případech může pellagra dokonce končit i smrtí.
Náš organismus si sice dokáže vitamín B3 vyrábět z aminokyseliny tryptofanu, k výrobě jednoho miligramu je však zapotřebí až 60 mg tryptofanu.
Vitamin B5 neboli kyselina pantothenová se také nachází v Moringe: ve 100 g prášku ze sušených listů je ho zde 2,6 mg. Tento vitamín transportuje mastné kyseliny a cukry na místo produkce energie v buňce. Kyselina pantothenová podporuje imunitní systém a zásobování kyslíkem a je považována za antistresový vitamín vhodný k posílení nervů.
Přispívá k rychlejšímu hojení zranění a vylučování zplodin metabolismu.
Vitamin B5 působí proti předčasnému vyčerpání a zvyšuje výkonnost organismu. Prospívá také při chudokrevnosti, zánětech a šedivění vlasů. Vitamin B6 neboli pyridoxin je nezbytný pro metabolismus aminokyselin, protože je nezbytný k syntéze mnoha proteinů. Reguluje také hormonální rovnováhu, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu protilátek, pomáhá při artritidě, psychických onemocněních a hyperaktivitě. To je důležité pro syntézu a aktivaci řady látek jako jsou serotonin, dopamin a hemoglobin.
Průměrný člověk přijímá ve stravě méně než 70 % doporučeného množství vitamínu B6 a v naší zemi by to mělo být zřejmě podobné.
Nedostatek pyridoxinu se může projevit anémií, podrážděností, poruchami spánku a tvorbou ledvinových kamenů.
Ve 100 g prášku ze sušených listů Moringy se jej nachází 1,7 mg. To se snad zdá být málo, ale denní potřeba představuje u žen pouze 1,2 mg au mužů 1,5 mg.
Vitamin B7 nebo biotin je součástí mnoha důležitých enzymů. Pomáhá přeměňovat tuky z potravy na mastné kyseliny, které tělo mimo jiné potřebuje pro výstavbu buněčných membrán.
Biotin podporuje imunitní systém a vytváření tkáňových hormonů; je důležitý pro srážlivost krve, normální krevní tlak a v organismu se podílí na produkci energie. Biotin se také označuje za vitamín krásy, protože díky vysokému obsahu síry dodává pokožce, vlasům a nehtům lesk a pevnost. Pomáhá také při problémech souvisejících s nervy, jako je nespavost, únava, úzkosti a deprese.
Vitamin B9 nebo kyselina listová se také nachází v Moringe. Tento vitamín B hraje významnou roli při tvorbě, zrání a regeneraci krvinek. Nedostatek červených a bílých krvinek oslabuje tělo a jeho imunitní systém. Kromě toho se podílí na syntéze proteinů jako je hemoglobin a také je důležitý pro náš nervový systém. Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a RNA, stejně jako pro dělení a tvorbu buněk. Podle studie „Nationaler Verzehrstudie II“ / Národní průzkum stravování II/ z roku 2008 zpracované Spolkovým výzkumným ústavem pro výživu a potraviny, nedosáhne celých 79 % mužů a 86 % žen doporučené denní dávky. To jsou znepokojivé údaje. Především během těhotenství může dojít k nebezpečnému deficitu kyseliny listové, který může vést ke vzniku vrozených vad novorozenců nebo způsobit potrat.
Symptomy nedostatku kyseliny listové mohou být chudokrevnost, poruchy trávení, popraskané ústní koutky a podrážděnost.
Dostatečný přísun kyseliny listové chrání před kardiovaskulárními onemocněními a psychickými problémy. Kromě toho zpomaluje stárnutí pleti a posiluje imunitní systém.
V Moringu se nachází vitamín B12 neboli kobalamin, který je raritou v rostlinné říši, a to v množství s 1,4 μg na 100 g. Důležité je, aby se vitamín B12 nacházel právě ve formě kobalaminu, ne jen ve formě analogické nebo dokonce jen podobné, protože tělo může využívat pouze skutečný vitamín B12. Maso, tempeh a sinice spirulina obsahují pouze jednotlivé sloučeniny, které jsou B12 podobné, ale nemohou se přeměnit v jeho aktivní formu.
Tělo dokáže uchovávat pouze malé množství vitamínu B12, přibližně 2 – 5 mg, a to především v játrech.
Vitamin B12 je nezbytný při výrobě aminokyseliny methioninu, při přeměně kyseliny listové na aktivní formu a při tvorbě myelinové pochvy nervů. V těhotenství a v době kojení se potřeba zvyšuje o jednu třetinu. Vzhledem k tomu, že se vitamín B12 ukládá v játrech, může onemocnění jater, ale i vysoká konzumace alkoholu mít negativní vliv na příjem vitamínu B12. Onemocnění gastrointestinálního traktu, slinivky břišní, jakož i kouření a také určité léky, jako jsou antikoncepční pilulky, omezují vstřebávání vitamínu B12.
To platí i pro seniory, u kterých se asi u poloviny osob nad 65 let vyvine buněčné oslabení žaludeční stěny. Tím vyvolané snížení tvorby takzvaného intrinsického faktoru výrazně zhoršuje biologickou dostupnost vitamín B12 a u mnoha lidí vede k nedostatečnému přívodu vitamínu B12. Nedostatek vitamínu B12 může způsobit anémii a degeneraci nervového systému. Jako možné následky lze uvést špatnou schopnost soustředění, dušnost, poruchy vidění, poškození imunitního systému, ztrátu hmotnosti, agresivitu, zmatenost, psychózy a deprese.