Histaminová intolerance: zakázané potraviny

O histaminové intoleranci se stále častěji mluví. Tuto skutečnost nepochybně podporuje i fakt, že jí v posledních letech trpí stále více lidí.

Proč je tomu tak?

Co způsobuje histaminovou intoleranci a jak ji správně diagnostikovat? Pro mnohé je důležitější otázkou: „Jak zmírnit příznaky histaminové intolerance?“

Na tyto otázky a s nimi související témata odpovíme v následujících řádcích. Uklidníme vás! Navzdory tomu, že diagnostika HIT (zkratka pro histaminovou intoleranci) je poměrně složitá, můžete ji dostat pod kontrolu změnou stravovacího režimu, zdravým životním stylem a vhodnými potravinovými doplňky.

Co je histamin

Histamin je biologicky aktivní látka nacházející se v mnoha živých organizmech. Je přítomný v některých bakteriích, rostlinách a jedu hmyzu. U lidí se nachází téměř ve všech tkáních. V našem těle je přítomen při mnoha důležitých procesech. Podporuje dělení a množení buněk, podílí se na přenosu chemických signálů, má funkci hormonu bdělosti, podporuje paměť a učení. Tak podstatný a přesto může jeho nadměrné hromadění způsobit velké problémy.

Co je histaminová intolerance? (HIT – Histaminová intolerance)

Histaminová intolerance není alergií (jak si většina lidí myslí), ale onemocněním, které je charakterizováno přecitlivělostí na histamin, tedy jeho intolerancí. Označuje se také jako porucha metabolismu histaminu. Histamin se přirozeně vytváří v našem těle, ale dostává se do těla i s potravou. Některé potraviny však mají přirozeně vysoký obsah této aktivní látky. Někteří lidé jsou na histamin v potravách citlivější než jiní. V takovém případě se může projevit onemocnění známé jako histaminová intolerance, která způsobuje různé obtíže.

Mechanismus vzniku intolerance na histamin

Pokud je v těle příliš mnoho histaminu, organismus ho nedokáže odbourat. Hladina histaminu se tedy zvyšuje a vzniká histaminová intolerance. Zjednodušeně řečeno, jde o situaci, kdy došlo k nerovnováze mezi příjmem a mechanismem odbourávání histaminu. Chybná rovnováha může vzniknout z několika faktorů:

  • Zvýšený obsah histaminu v potravě
  • Zvýšený přísun látek, které uvolňují histamin, tzv. histaminoví liberátoři
  • Přísun látek, které blokují enzym rozkládající histamin
  • Vyplavením tělu vlastního histaminu ve zvýšené míře
  • Známeno sníženou funkcí enzymu působícího na rozklad histaminu

Histamin se v těle za normálních okolností odbourává enzymem diaminooxidázou (DAO). Problém nastává, když naše tělo histamin nedokáže odbourat, a v těle se hromadí. Dochází k nerovnováze mezi histaminem a DAO. Tělo se následně bory s histaminem, který přijímá potravou. Obtíže, které člověk s histaminovou intolerancí prožívá, vzbuzují pocit, jako by se jídlo stalo nepřítelem. U každého je funkčnost DAO daná geneticky a může se lišit. Funkčnost také klesá s věkem a mohou ji ovlivňovat také některé léky, které podporují uvolňování histaminu nebo blokují aktivitu enzymu DAO.

  • Histaminová intolerance postihuje přibližně 3 % populace.
  • 80 % z toho je ve středním věku.
  • Častěji zasahuje ženy.

Dnes však víme, že tato problematika je mnohem složitější, a ne vždy je příčinou enzymatické poškození. Na vině může být nepatřičný životní styl, alkohol, zvýšený stres, nevhodné stravování či příliš vysoký příjem histaminu ze stravy. Stejně tak může být důvodem překonání vážnějšího onemocnění nebo časté nebo dlouhodobé užívání léků.

Jaké jsou příznaky histaminové intolerance (HIT)

Příznaky HIT mohou být u každého individuální a mohou se objevit samostatně nebo i najednou. Některé příznaky se mohou projevovat v menší míře, jiné zase ve větší. Tyto důvody často znemožňují identifikaci, že jde právě o intoleranci na histamin.

Nejběžnějšími příznaky jsou:

  • Problémy se zasínáním
  • Nervozita
  • Opuch sliznice nosu, senní rýma, kýchání, chrápání, problémy s dýcháním
  • Únava
  • Krče
  • Kožní projevy – svědění, vyrážky, skvrny
  • Bušení srdce nebo změna srdečního rytmu
  • Změny krevního tlaku
  • Problémy s dýcháním
  • Trávicí problémy
  • Bolestivá menstruace
  • Trávicí potíže, nadýmání, průjmy, zácpa, bolesti břicha, pálení žáhy, zvracení
  • Svědění kůže, vyrážky, začervenání

Jak se diagnostikuje histaminová intolerance?

I přes to, že HIT je poměrně častým trávicím problémem, její diagnóza není vůbec tak jednoduchá. Protože histamin plní různé funkce v dýchací, trávicí, nervové, endokrinní a vylučovací soustavě a ovlivňuje především hladkou svalovinu, je často velmi obtížné spojovat příznaky nemoci s jídlem a potravinami. Příznaky jsou skutečně různorodé a především individuální. Proto může trvat roky, než vám lékaři diagnostikují HIT.

A pokud se tak stane, je poměrně vysoká pravděpodobnost, že to nemusí být ten správný závěr. U nás ji nejčastěji diagnostikuje alergolog z vzorku odebrané krve. Pacient s čerstvou diagnózou HIT odchází domů s letákem obsahujícím seznam zakázaných potravin. A zde nastává problém. Drtivá většina se v tomto bodě zasekne, začne jíst 10 potravin kolem v domnění, že všechny ostatní mu budou škodit, a neuvědomuje si, že si tím škodí mnohem více.

Bohužel, a to je třeba upřímně dodat, se tato diagnóza často stanovuje i jako poslední možná alternativa, když se „dostupné“ diagnózy vyloučí. Řeknete si, jak je to možné? No, skutečností je, že mnoho střevních onemocnění – jako např. následky dysbiózy střevního mikroprostředí (narušená střevní mikrobiota, zánět, zvýšená průchodnost sliznice, imunitní reakce na některé potraviny nebo látky) – jsou stále poměrně nedořešeným prostředím. V našich zeměpisných šířkách se o nich ví dost málo a ještě méně o jejich způsobech léčby. Celá téma HIT je tedy mnohem komplexnější, než se na první pohled zdá: Pokud člověk pravidelně trpí některými z výše popsaných symptomů, měl by vyhledat odbornou pomoc alergologa – imunologa. Test na histaminovou intoleranci se provádí z krve, ze které se v laboratoři zjistí hodnota a funkce enzymu DAO. Zároveň se provádí i eliminačně-expoziční test, kterým se pacient testuje na histaminovou intoleranci doma (popsaný níže). Pro stoprocentní zjištění HIT je vedle krevních testů a eliminační diety pravděpodobně nutný i některý z následujících vyšetření:

  • Vyloučení intolerance sacharidů (laktóza, sorbitol, fruktóza, glukóza)
  • Vyloučení celiakie a funkční poruchy střev (např. autoimunitní zánětlivé onemocnění střev nebo SIBO)
  • Vyloučení střevní infekce (bakterie, paraziti, viry)
  • Jaterní testy
  • Testy na stanovení zánětlivých markerů
  • Někdy je nutné provést i CT, magnetickou rezonanci, gastroskopii žaludku, kolonoskopii, kožní biopsii
  • Vyloučení alergie (kožní testy, krevní testy)
  • Test imunitního systému

Jak se připravit na diagnostické vyšetření

  • Diagnostika probíhá z běžného odběru krve.
  • Krev se na základní vyšetření odebírá nalačno.
  • Pacient by měl být dostatečně hydratovaný, doporučuje se 6-12 hodinové hladování,
  • přičemž pacient nesmí pít sladké nápoje a alkoholické nápoje – měl by pít pouze vodu.

Kdo provádí test na histaminovou intoleranci?

Příznaky histaminové intolerance odhaluje alergolog nebo imunolog. Ten provede podrobný rozbor jednotlivých příznaků. Lékař musí brát v úvahu nejen váš aktuální stav, ale i zdravotní problémy, které jste měli v minulosti. Důležitý je totiž nejen charakter projevů, ale i okolnosti, za kterých vznikají, životní styl, stravovací návyky a charakter práce.

Konečný verdikt může, ale i nemusí odzvonit po laboratorních vyšetřeních. Lékaři pomůže, pokud si budete každodenně vést záznamy o konzumovaných potravinách a nápojích, a když si poznačíte příznaky, které se u vás průběžně vyskytují. A samozřejmě, musí vědět i o všech chorobách, na které se léčíte, příp. o všech léčivech, které užíváte. Všechny tyto kroky je dobré konzultovat s lékařem a vést si deník, do kterého si zaznamenáváte čas a přesný seznam jídel a příznaky po jejich požití včetně přesného popisu stolice. Tyto poznámky jsou často pro další diagnostikování směrodatné!

Potraviny s vyšším obsahem histaminu

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu, které nejspíše vyvolají u osoby s histaminovou intolerancí zdravotní potíže, patří:

  • Zrejúce sýry (zejména ementál, cheddar, camembert)
  • Tavené sýry
  • Probiotické jogurty, bryndza
  • Údené a fermentované maso (klobásy, párky, šunky, salámy)
  • Ryby (sušené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela)
  • Morské plody
  • Kyselá kapusta
  • Kvasené a konzervované potraviny (nakládané okurky, čalamáda)
  • Tofu
  • Sójová omáčka
  • Paradajky (omáčky, pretlaky, kečup)
  • Baklažán
  • Špenát
  • Avokádo
  • Strukoviny (sója, hrách, čočka, cizrna)
  • Droždí (také výrobky jako kynutý chléb, koláče)
  • Alkohol (víno, šampaňské, pivo)
  • Čokoláda, kakao

Potraviny, které narušují rozklad histaminu a mohou také vyvolat komplikace u histaminika:

  • Alkohol
  • Káva (kofein může být problematický)
  • Černý čaj, některé bylinné čaje, kolové nápoje
  • Paradajky
  • Jahody, maliny, brusinky a jiné lesní ovoce
  • Citrusy
  • Ananás, papája
  • Čokoláda, kakao
  • Ořechy (některé druhy, například vlašské)
  • Surový vaječný bílek
  • Morské plody
  • Ocet
  • Koření (pálivá paprika, chilli, skořice, anýz, muškátový oříšek, kari, sladké dřevo)
  • Konzervační látky a barviva v potravinách

Zakázané potraviny vs. co mohu jíst?
Všechny výše uvedené se může zdát dost odrazující. Ale histaminová intolerance není tak děsivá diagnóza, jak ji mnozí malují. Ano, musíte změnit svůj životní styl, ale na druhé straně jde o investici do vašeho zdraví. Stačí dodržovat několik základních pravidel:

  • Základem je vyhnout se polotovarům a zpracovaným konzervovaným potravinám, které jsou plné zbytečných barviv, dochucovadel a Eček.
  • Nejezte fermentované a zraje potraviny.
  • Upřednostňujte čerstvé potraviny.

Na začátek se doporučuje tzv. eliminační dieta:
Základem eliminační diety je přijímat potraviny s nízkým obsahem histaminu po dobu 4 až 6 týdnů. Pokud se po této době příznaky zlepší a budete se cítit lépe, je to známka, že jste na správné cestě. Z našich zkušeností s histaminovou intolerancí jsou reakce na potraviny velmi individuální a budete si muset testovat sami na sobě. Na začátku vyloučíte z jídelníčku všechny potraviny a postupně přidáváte jednu po druhé, aby bylo jednodušší identifikovat reakci na konkrétní potravinu. Tolerance potravin je velmi individuální, takže si to musíte sami na sobě vyzkoušet.

Dobrou zprávou je, že histaminová intolerance může být dočasná, takže po uplynutí prvního období můžete vyzkoušet konzumovat malé množství jídel s vyšším obsahem histaminu. Bezhistaminová dieta pomůže snížit hladinu histaminu v těle a dostane organizmus zpět do rovnováhy.

Doporučené potraviny při histaminové intoleranci

Prvním léčebným krokem je histaminová dieta. Pro přípravu bezhistaminových jídel je obecně doporučeno upřednostňovat čerstvé potraviny před konzervovanými. Mezi nejvhodnější potraviny a nápoje patří:

  • Brambory, rýže, těstoviny, obiloviny
  • MLÉČNÉ – běžné mléko, smetana, čerstvý sýr – čerstvý smetanový sýr, ricotta, cottage …
  • ZELENINA – jako hlávkový salát, květák, brokolice, čekanka, okurka, mrkev, česnek, houby, cuketa, špargle, cibule, ředkvička, ostatní podle individuální tolerance …
  • OVOCIE – jabka, hrušky, banány, meloun – žlutý i červený (vodnatý), fíky, hroznové víno, mango, rebarbora, ostatní podle individuální tolerance …
  • TUKY, OLEJE – čisté máslo, čistý rostlinný olej, vepřové sádlo, škvarky …
  • MASO, DRŮBEŽ, RYBY se doporučují pouze úplně čerstvé
  • ČERSTVÁ VAJÍČKA
  • NÁPOJE – voda nebo nesycená minerální voda, přírodní zeleninové a ovocné šťávy z povolených surovin
  • ALKOHOL – čistá vodka, gin, bílý rum (malé množství!).

Je nutné podotknout, že každý organismus je jiný a jedinečný. Proto je tento seznam vhodných a nevhodných potravin orientační. Na některé druhy potravin, například chléb, mléko, existují rozdílné názory. Za směrodatný seznam snášenlivosti potravin pro diagnostickou a léčebnou eliminační dietu při histaminóze je považován tzv. Švýcarský seznam potravin. Vždy záleží na konkrétním člověku, aby zjistil, které potraviny jsou pro něho v pořádku a které už ne. Snášenlivost potravin si člověk musí vyzkoušet sám na sobě a sledovat svůj zdravotní stav.

Doufáme, že vám těmito informacemi vnášíme trochu světla do temnoty. Je to sice náročné onemocnění, ale dá se s ním žít a dostat pod kontrolu. Nejdůležitější je správná diagnostika, bez které není možná správná léčba. Poradte se se svým lékařem (alergologem/imunologem) a neváhejte se poradit také s výživovým poradcem.

Interakce histaminu s léky – uvolňovače histaminu

U každého pacienta s HIT je třeba provést důkladnou analýzu užívaných léků. Mnohé totiž fungují jako uvolňovače histaminu, jiné blokují jeho metabolismus (způsobují dočasnou nefunkčnost enzymu DAO) a některé blokují účinky vitamínu B6 (potřebného pro aktivitu DAO).

  • Z často používaných léků jde hlavně o některé křeče uvolňující a bolest zmírňující (spazmolytika, analgetika), např. Algifen, Novalgin nebo Quarelin (obsahují metamizol), nesteroidní antiflogistika (protizánětlivé léky), např. Ibuprofen, Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin, některá antibiotika, např. amoxicilin (obsah kyseliny klavulanové), cefuroxim (Zinnat, Axetin, Xorimax), léky na snižování vysokého krevního tlaku (s účinnou látkou verapamil, blokátor kalciových kanálků, Amicloton nebo TARKA), určité léky tlumící deprese (tzv. inhibitory MAO nebo s obsahem amitryptilinu, Cymbalta nebo Alventa, ale také Diazepam), imunomodulátory (léky podporující obranyschopnost) např. Humira nebo Plaquenil, některé léky na vykašlávání a zlepšení dýchání (s obsahem acetylcysteinu, ambroxolu nebo aminofylinu, ACC Long, Ambrobene, Solmucol nebo Ambrosan) nebo léky na léčbu žaludečního nepohodlí (Degan), malárie (chlorokvín) nebo tuberkulózy (izoniazid).

Seznam léků, u kterých je třeba zvýšit opatrnost, je poměrně dlouhý. Dalším důvodem, proč si vždy pečlivě prostudujete příbalový leták, zejména nově předepsaných léků. Stejně tak se vždy ujistěte, že váš ošetřující lékař ví o tom, že trpíte histaminovou intoleranci. Také se o tom, zda je vybraný lék nebo výživový doplněk pro vás bezpečný, informujte v lékárně. Mezi spouštěče histaminové intolerance patří také některé léky a patogeny:

  • Léky uvolňující histamin (histaminové liberátory): analgetika (morfin, petidin, kodein, metamizol), protizánětlivé léky (aspirin a podobné), antibiotika (D-cykloserin, chlorochin, pentamidin), anti-hypotonika (dobutamin), antihypertenziva (verapamil, alprenolol), antitusika (kodein), cytostatika (cyklofosfamid), diuretika (amilorid), lokální anestetika (mesocain, procain, marcain, prilocain, anestetiky …

Je histaminová intolerance dědičná?

HIT lze získat, ale i zdědit. Dědičnost hraje však v tomto případě malou roli, přesněji řečeno do 1% populace, zbytek je získaná histaminová intolerance.

Histaminovou intoleranci rozdělujeme do 3 základních typů (Sanislo, Hruškovič 2019):

  • Primární histaminová intolerance – způsobená genetickou poruchou, která se projevuje sníženou hladinou enzymu, ale aktivita enzymu může být normální,
  • Sekundární histaminová intolerance – nedědičná, přičemž jako příčina může být infekční onemocnění, obvykle chronické, chronický zánět, otrava, ale také nedostatek vitamínů, minerálů, projevující se především sníženou aktivitou enzymu, zatímco hladina enzymu může být normální,
  • Terciární histaminová intolerance – tento typ nesnášenlivosti je diametrálně odlišný od předchozích dvou, protože je přítomný problém nadprodukce škodlivého substrátu. Tento typ nesnášenlivosti souvisí se selekcí střevních bakterií, které produkují nadbytek škodlivého substrátu ve zvýšeném množství.

V případech zděných histaminových intolerance je to polovina a půl. I když mutace snižující koncentraci a účinnost enzymu pro odbourávání histaminu je přítomna, nemusí se projevit příznaky typické pro pacienty trpící histaminovou intolerancí.

Histaminová intolerance a těhotenství

I když mnohé dámy během těhotenství zaznamenávají zlepšení příznaků histaminové intolerance, protože se plod živí mimo tělo matky (to ovšem platí jen tehdy, když se z něj nestane maminka), nelze bezhistaminovou dietu těhotným ženám doporučit. Důležitý je střízlivý přístup. Nikdo netvrdí, že mějte histaminovou intolerance během těhotenství, ale pokud máte onemocnění histaminovou intoleranci, je třeba konzultovat léčbu s odborníkem, jenž vám může na základě vašich zdravotních problémů předepsat nejvhodnější léčebný postup. Dále se snažte vyvarovat stresu a relaxovat. Nezapomínejte na správnou výživu, pohyb a dostatek spánku.

Histaminová intolerance a kojení
Zda lze kojit při histaminové intoleranci, závisí na konkrétním stavu a závažnosti intolerance. V některých případech může být kojení pokračováno, ale je třeba pečlivě sledovat, jak na něj reaguje dítě. Měli byste konzultovat tuto otázku s lékařem nebo specialistou na výživu, abyste zajistili, že strava matky nezpůsobuje potíže u dítěte. Pokud kojení způsobuje vážné potíže u dítěte nebo máte extrémně vysokou intoleranci, může být nezbytné přejít na kojeneckou formuli, která neobsahuje histaminové látky.

Toto jsou informace o histaminové intoleranci v češtině. Mějte na paměti, že histaminová intolerance je individuální a může se projevovat různě u různých lidí. Nezapomeňte konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem nebo dietologem, abyste dostali správnou diagnózu a doporučení ohledně stravy a léčby.

HIT jako spouštěč onemocnění?

Výše zmíněné kroky jsou mimořádně důležité. S HIT jdou totiž ruku v ruce i mnohá přidružená onemocnění a alergie jako celiakie, intolerance laktózy, alergie na BKM, SIBO a podobně. Kromě toho může člověk užívat dlouhodobě nějaké léky, které působí jinak než u pacienta s HIT, který léky neužívá. Rovněž je velmi důležitým aspektem životospráva – stres, spánek, fyzická aktivita, a tak dále. Právě proto je pochopení této diagnózy tak náročné.

  • S histaminem mohou souviset i tato onemocnění: únavový syndrom, atopický ekzém, angioedém, solární dermatitida, průjmy a křeče neznámého původu, syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, nevysvětlitelné bolesti klouby těhotenství ,  schizofrenie, revmatoidní artritida.

Nejčastější dotazy k histaminové intoleranci

  • Dá sa z HIT vôbec niekedy dostať?

Dá. Avšak nikdy sa už nevrátite späť do normálu – teda k starej životospráve.

  • Môžem pri HIT jedlo zohrievať?

Zohrievaním se histamin netvoří! A pokud jste někde četli opak, je to hloupost. Histamin se tvoří státím i to však nie v takej miere ako si niektorí myslia. Samozřejmě neskladujeme jídlo 2-3 dny v lednici.

  • Může být histaminik vegán?

Může. Mnoho vegánů dostalo HIT dokonce pod kontrolu.

  • Existujú nejaké lieky, ktoré vyliečia HIT?

Ne. Ale existujú vitamíny, které mohou příznaky zmírnit. K zmírnění gastroalergických a zánětlivých projevů účinně napomáhá čistý prášek ze sušených listů Moringa Caribbean obohatený o Quercetin a BIO Vitamín C extrakt ze šípky Moringa caribic ANTI-HISTAMIN.

Histamínová intolerance a káva

Jak jsme si již zmínili, existuje poměrně dlouhý seznam položek, které „hitkári“ nemohou, respektive by si při jejich užívání měli dávat pozor. Mnoho zdrojů uvádí také informaci, že problémová je i káva. Opět to neplatí u každého, ale je známo více případů lidí, kterým běžná káva nedělá dobře.

Fakt je, že příliš kofeinu se při HIT nedoporučuje, protože kofein zvyšuje hladinu histaminu. Kromě toho káva, ale i mnoho čajů obsahuje další biogenní aminy, které mohou zhoršovat stav. Pokud však člověk nepřehání a má pod kontrolou i celý jídelníček, může se vyhnout překročení svého osobního denního histaminového limitu i při několika šálcích čajů a kávy.

  • Ideálně pít bezkofeinovou. Dnes se už vyrábějí s chutí a vůní, která je téměř na nerozeznání od běžné kofeinové. Sám takovou pijem několikrát denně a nemám žádné problémy s histaminovými reakcemi.
  • Upřednostňujte 100% Arabiku (méně dráždí žaludek).
  • Pokud potřebujete nakopnout a dát si kávu s kofeínem, upřednostňujte čerstvě praženou – například z různých malých lokálních pražíren, kde víte, že byla pražená v průběhu posledních pár týdnů.
  • Dejte si slabší až středně silnou kávu.
  • Upřednostňujte espresso (například z domácího automatu, který kávu čerstvě namlíže a potom pretlačí horkou vodou).
  • Vyhněte se instantním kávám a „turkům“.

Existuje domácí test na histamínovou intoleranci?

Existuje. Testovací sada je velká asi jako pero a má i podobný tvar. Přístrojem odebereš vzorku jídla a speciální tekutiny vyextrahují histamin z potraviny. Následně se vyhodnotí, zda vzorka neobsahuje žádný, málo nebo hodně histaminu. Výsledky jsou známy do 5 minut.

Pacient následně sám vyhodnotí, zda je hladina histaminu v konkrétním jídle přijatelná nebo ne. Sami nejlépe víte, jak vaše tělo reaguje, a proto se řiďte svými zkušenostmi. Test vám má jen pomoci v rozhodování, kterým jídlům se rozhodnete vyhýbat a které jsou pro vás vhodnější. Toto testování slouží jako pomůcka pro pacienty, kteří mají diagnostiku již za sebou. Určitě se nedoporučuje jako prostředek sebadiagnostiky tohoto onemocnění. Na její identifikaci je potřebná řada komplexních vyšetření!

Uvedené informace neslouží jako náhrada návodu na použití léku ani nenahrazují návštěvu lékaře.

Mohlo by vás zajímat: