Moringa – zelenou proti diabetu

V posledních letech sledujeme zvyšující se zájem o rostlinné produkty s potencionální medicínskou aplikací. Extrakty z různých částí moringy jsou neustále v centru zájmu pro jejich jedinečné složení mikronutrientů.

Jedinečné izotiokyanáty

Moringa byla v lidové medicíně dlouhodobě užívána jako potravina s antidiabetickým účinkem. V jejích listech se nachází vysoké množství jedinečných izothiokyanátů (MIC), které působí proti obezitě a zvyšování váhy, a prokázána byla i jejich anti-diabetická účinnost. Významný efekt mají také při zvyšování inzulínové citlivosti a při eliminaci novotvorby glukózy v játrech.

Vliv na hladinu cukru v krvi

U moringy se předpokládá léčivý potenciál při diabetu I. i II. typu. U DMI se zastavuje produkce inzulínu – hormonu, který udržuje hladinu krevního cukru (glukózy) v normě. Při DMII dochází k inzulínové rezistenci nebo k problémům při signalizaci zvýšené hladiny cukru.

Několik studií poukázalo na významný efekt čaje z moringy na stav hladiny cukru (glukózy) v krvi. Potvrdilo se, že při užití čaje z moringy hyperglykemickými pacienty došlo do dvou hodin k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Efekt ke snižování hladiny cukru má významný potenciál při managementu diabetického pacienta, zároveň jde o jednoduchou a relativně levnou “terapii”.

Preventivní efekt antioxidantů

Doprovodným znakem užívání moringy je i navyšování účinných antioxidantů v organismu, které ochraňují buňky ve slinivce břišní produkující inzulín a eliminují množství volných radikálů typických pro hyperglykemické pacienty. Za tento efekt zodpovídají zejména flavonoidy jako je kvercetin.

Antioxidační efekt působí preventivně i vůči rozvoji komplikací diabetu, jako je retinopatie nebo ateroskleróza.

Užíváním čaje z listů moringy nebo samotného extraktu dokážeme přírodním způsobem ovlivnit progres doprovodných obtíží cukrovky.

Zázračné listy moringy

Listy moringy obsahují vlákninu, bílkoviny a esenciální aminokyseliny, minerály jako vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, železo a síru, vitaminy typu A, typu B a C. Z fytochemikálií taniny, steroly, saponiny, terpenoidy, alternocedy izokvercetin a kemfericitin.

Při takovém mixu živin se přímo nabízí medicínské využití, které se potvrzuje stále se zvyšujícím počtem studií.

Anti-diabetické, anti-oxidační a anti-aterosklerotické účinky moringy jsou dlouhodobě sledovány.

Mohlo by vás zajímat: